Egy tuti biztos, a pizzatészta úgy a legfinomabb ha vékony és ropogós. Persze nagyon lehet szeretni a kétujjnyi vastagságút is, ami már-már inkább a kenyérlángosra hasonlít, viszont hosszú keresgélés után sikerült egy olyan receptet találnunk, amit veled is meg kell osztanunk.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 3 dl víz
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 ek. só
  • 1 tk. cukor
  • 7 g instant élesztő

Elkészítés: Alapvetően a por állagú instant élesztőket nem szükséges langyos vízben vagy tejben felfuttatni, elég, ha csak összekevered a többi alapanyaggal. Ha mégis ragaszkodsz a hagyományokhoz akkor, az élesztőt 2 dl langyos vízben 1 kk. cukor hozzáadásával pár perc alatt futtasd fel, majd add  egymáshoz a hozzávalókat és gyúrd össze. (Nekünk az élesztős vízen kívül kb. még 1 dl szokott kelleni, hogy jól összeálljon a pizzatészta.)

Ezt követően jöhet a kelesztés. Minél tovább kel a tésztád, annál jobb lesz, azonban ha nincs túl sok időd, akkor legalább 1-1,5 órát hagyd pihenni. Igyekezz megtalálni a lakás legmelegebb pontját, így felgyorsíthatóbb a folyamat.

Miután megkelt a pizzatészta még egyszer gyúrd át. A tésztát vedd kétfelé, nyújtsd kör alakúra, majd tedd pizzaformába. Ha ügyesen dolgoztál, ebből a mennyiségből 2 db 32 cm-es pizza kell, hogy kijöjjön. Ízlés szerint jöhet rá a feltét, ki mit szeret.

Előmelegített sütőben, alsó és felső módban 200 C-os fokon kb. 10-15 perc alatt süsd készre.

Jó étvágyat hozzá!

A pizzatészta elkészítésének háttere.

Ha tetszett, kattints további GASZTRO cikkekért ide!