A tél beköszöntével szinte nincs is olyan ember aki ne találkozna a száraz bőr problémájával. Persze nagyon sok múlik a genetikán is, így ha nem örököltél tökéletes géneket, akkor a te bőröd is hajlamos lehet a kiszáradásra, vagy akár az ekcémára. Mivel érintett vagyok a témában, úgy gondoltam összeszedek pár okot, ami a ronda kézszárazságot okozhatja és segítek, hogy hogyan előzheted meg. Ha pedig eddig azt hitted, hogy kizárólag a hidegtől lehet száraz a kezed, akkor ezt a cikket neked ajánlom.

Mitől lehet száraz a kezed?

Hideg idő

Ezt a pontot nem is nagyon részletezném, hiszen egyértelmű. Az őszi-téli időszakban azt hiszem mindenki tudja, hogy a kesztyű használata kötelező. Emellett érdemes napjában többször valamilyen magasabb zsírtartalmú kézkrémmel kenned a kezed. Ha nem valamilyen bőrbetegség miatt száraz a kezed, akkor úgy gondolom, egy tégelyes Nivea is csodákra képes. Ha nem valamilyen bőrbetegség miatt száraz a kezed, akkor úgy gondolom, egy tégelyes Nivea is csodákra képes.

Nem megfelelő páratartalom

A száraz kezeket nagyon sok esetben az is okozhatja, hogy a lakásodban vagy munkahelyeden nem megfelelő a páratartalom. Amikor a fűtési szezon beindul, a kinti hideg és a benti száraz, meleg levegő kombinációja miatt a bőr nedvességtartalma csökken, ezért kezeid nagyon könnyen megviseltté válhatnak. Ha úgy érzed túl száraz a levegő, akkor az egyik legegyszerűbb megoldás egy radiátorra akasztható kerámia párologtató, de ha egy kisebb edénybe teszel vizet, az is tökéletesen működik. A nem megfelelő páratartalom miatt is lehet száraz a kezed.

Gyakori kézmosás

A téli időszakban gyakrabban mosunk kezet, hogy elkerüljük a különböző fertőzéseket. Azonban a túlzott, forró vizes kézmosás, ha ezt különféle illatosított szappanokkal párosítjuk, nagymértékben növelhetik a bőr kiszáradásának kockázatát. A megoldás tehát, hogy próbáld minimalizálni a felesleges kézmosások számát, ill. szerezz be természetes összetevőkből készült szappanokat és minden alkalom után használj valamilyen hidratáló kézkrémet.

Kevés folyadék

Ilyenkor télen hajlamosabbak vagyunk kevesebbet inni, hiszen úgy gondoljuk, hogy szervezetünknek kevesebb folyadékra van szüksége, mint nyáron. A megfelelő folyadékbevitel azonban fontos szerepet játszik bőrünk nedvességtartalmának megőrzésében, télen is. Így tehát, ha nem iszunk eleget, az bizony a bőrünkön is meglátszódik. Ha te is hajlamos vagy elfelejtkezni az ivásról, tölts le valamilyen appot, ami segít meghatározni a napi folyadékszükségleted és emlékeztet, hogy mikor kell innod.

A kevés folyadéktól is lehet száraz a kezed.

Vegyszerek

Ha szeretnéd megőrizni kezeid selymességét, akkor igyekezz minél kevesebbet érintkezni a mosogatószerrel és különböző vegyszerekkel, hiszen ezek is nagyban közrejátszhatnak a durva bőrkiszáradásban. A legegyszerűbb ha mosogatásnál, vagy más háztartási munkáknál gumikesztyűt húzol, de ma már beszerezhetsz különféle környezetbarát tisztítószereket is. A Frosch termékei például kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaznak, így még a környezetedet sem károsítod.

Ha tetszett, olvasd el további Életmóddal kapcsolatos cikkeinket is, ide kattintva!