A méhek sokféleképpen segítenek egészségünk megőrzésében. Amellett, hogy nekik köszönhetjük az egyik legtermészetesebb édesítőt és megfázás elleni szert, a mézet, más “gyógyszert” is biztosítanak számunkra. Ez pedig nem más, mint a propolisz. Mivel a környezetemben egyre többet hallok erről a természetes csodaszerről, gondoltam, veletek is megosztom és egyben én is tájékozódom, hogy mire is való. : )

 

Mi az a propolisz?

A propolisz vagy más néven méhszurok egy természetes ragacsos anyag, amit a méhek a fák rügyeiről gyűjtenek, majd ezzel burkolják be a kaptár belső falait, hogy megakadályozzák a kórokozók vagy más baktériumok megtelepedését.

A propolisz vagy más néven méhszurok egy természetes ragacsos anyag.

Mire jó a propolisz?

  • Elsősorban arra való, amire a méhek is használják, tehát fertőtlenítésre. A különféle szájbetegségek (herpesz, fogínygyulladás) esetében gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása remekül érvényesül.
  • Magas flavonoid tartalmának köszönhetően kiváló regeneráló hatású, így a különböző sebek, például égési sérülések vagy horzsolások gyógyulási idejét jelentősen felgyorsíthatja.
  • Mindemellett természetes antibiotikumként is funkcionál, hiszen a benne található savak könnyen felveszik a harcot a baktériumokkal. Rendszeres fogyasztásával tehát megelőzhetők vele a különféle bakteriális, vírusos és gombás fertőzések egyaránt.
  • Akik a náthás időszakban könnyen megbetegszenek, és hajlamosak a légúti fertőzésekre, például arc vagy homloküreg-gyulladásra, azoknak szuper immunerősítőként és gyulladáscsökkentőként szolgál.
  • Megelőzi és segít a fülgyulladás kezelésében.
Ha szeretnél több információt, ezen a linken bővebben olvashatsz a propolisz fogyasztásának előnyeiről.

 

Hogyan alkalmazzuk?

A propoliszt manapság sokféleképpen, de a legegyszerűbben kapszula formájában vihetjük be a szervezetbe. Ha helyileg szeretnénk alkalmazni beszerezhetjük tinktúra verzióban, de egyre több fogkrém vagy testápoló is tartalmazza már.

A propolisz nagy előnye más készítményekkel szemben, hogy a szervezet nem tud hozzászokni, és rendszeres fogyasztása semmilyen negatív mellékhatással nincs testünkre. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy akik virágporra vagy más pollenekre allergiásak, azok számára fogyasztása nem javasolt. Ha te sem tudod, hogy érzékeny vagy-e rá, csinálj egy allergiapróbát. Kenj az alkarodra az oldatból és ha nem jelentkezik semmilyen bőrpír, bátran fogyaszthatod.

 

Ha tetszett, és kíváncsi vagy más életmóddal kapcsolatos cikkre, kattints ide!