A borsmenta frissítő hatását már biztosan te is tapasztalhattad, hiszen sokszor ízesítik vele a  fogkrémeket, szájvizeket és a rágógumikat. De a forró nyári napokon, egy beach bar-ban üldögélve szintén sokszor találkozhatsz vele, hiszen az egyik legnépszerűbb koktél, a mojito alapja is.

A borsmenta az egyik legnépszerűbb koktél, a mojito alapja is.

Azt viszont lehet nem tudtad, hogy ennek a növénynek számos jótékony hatása is van a szervezetedre, ha rendszeresen fogyasztod. A téli hónapokban is könnyen elérhető, hiszen bármelyik drogériában vagy patikában beszerezhető szárított formában.

Emésztési zavarok enyhítésére

A borsmenta jó hatással van az emésztésre, hiszen kiváló görcsoldó és szélhajtó hatásának köszönhetően csökkenti a puffadást is. Nem csak a menstruációs görcsökre gondolunk, hanem más izomgörcsök oldására is. Csak kend be bele az érintett területet, és néhány percen belül oldja a fájdalmat. Mindemellett az IBS (irritábilis bél szindróma), a hasmenés és székrekedés ellen is segít felvenni a harcot.

Hányinger ellen

Émelygés és hányinger ellen is közkedvelt növény, hiszen nem csak csökkenti, de akár meg is szüntetheti a panaszodat. Érdemes a borsmenta illóolaj formáját is beszerezni, így émelygés esetén, illatát beszívva, azonnal megnyugtatja a gyomrodat.Érdemes, a borsmenta illóolaj formáját is beszerezni, így émelygés esetén, illatát beszívva, azonnal megnyugtatja a gyomrodat.

Kellemetlen lehelet ellen

A borsmenta antibakteriális hatásának köszönhetően segít elűzni a kellemetlen leheletet, valamint a szájüregben található apró horzsolások, sebek kezelésében is jó szolgálatot tesz. Nem hiába teszik bele sok fogkrémbe, szájvízbe vagy rágógumiba. Így, ha valami frissességre vágysz, akkor nélkülözhetetlen helye van a táskádban.

Megfázás ellen is borsmenta

A menta nem csak az előbb felsoroltak tipikus összetevője lehet, hanem annak a cukorkának is, amit megfázáskor elég sokszor elszopogatsz. Csillapítja a köhögést és bizonyára azt te is tapasztaltad, hogy a mentolos cukor nagyon gyorsan segít felszabadítani az eldugult légutakat. A borsmentából készíts teát vagy vásárolj illóolajat. Illatát belélegezve meglátod, hogy légzésed könnyebbé válik.A borsmenta tea jó hatással van az emésztésre, hiszen kiváló görcsoldó és szélhajtó hatásának köszönhetően csökkenti a puffadást is.

Csökkenti a stresszt és javítja a vérkeringést

A borsmentát azoknak is ajánljuk, akik nagy koncentrációt igénylő munkát végeznek, vagy éppen valamilyen vizsgára készülnek, hiszen segít az odafigyelésben és javítja a memóriát. Vérkeringés szabályozó hatása miatt pedig a gyakori fejfájásban szenvedőknek is javasolt napi egy csésze tea elfogyasztása.

Reméljük, sikerült meggyőznünk arról, miért is ilyen csodás ez az egyszerű növény.

Ha tetszett, kattints további életmóddal kapcsolatos cikkért!